Gașcă este un joc foarte simplu, care poate fi jucat oriunde este un pic de spațiu drept, fără prea multă pregătire anterioară.

Pregătire

Se împarte grupul în echipe egale ca și număr. 7-8 persoane într-o echipă pare a fi numărul ideal pentru acest joc, dar se pot încerca variații și cu mai mulți și cu mai puțini participanți. Dacă sunt mai mult de două echipe, se poate juca în sistem campionat sau în sistem "câștigătorul rămâne pe teren".

Se marchează un teren, dreptunghiular, care este cunoscut de toți jucătorii. La un joc de 7 pe 7, terenul minim ar avea 6m în lățime și 12m în lungime. La jumătatea terenului se plasează o sticlă (cu apă / nisip în ea ca să nu fie ușor de dărâmat).

Echipele își stabilesc, în privat, pentru fiecare membru, câte un număr de la 1 la numărul membrilor echipei. Niu se pot lua numere înafara acestui interval. Echipele se aliniază apoi, pe lățimile terenului, una cu fața spre cealaltă, ambele având în față sticla de la mijlocul terenului.

Obiectiv

Se marchează când sticla de apă ajunge, în mâna unuia din membrii echipei, în spatele liniei de la care pleacă acea echipă.

Reguli și desfășurare

  • arbitrul jocului stă în afara terenului, în drepul liniei pe care este pusă sticla și strigă numere
  • arbitrul poate striga un număr, mai multe numere deodată, sau "gașcă", cu semnificația "toate numerele"
  • după ce strigă unul sau mai multe numere, arbitrul poate continua să strige numere până când toți jucătorii sunt în teren
  • dacă un jucător care are sticla în mână este atins de un adversar înainte să treacă de linia de start a echipei lui, se consideră punct pentru echipa adversarului
  • sticla nu poate fi aruncată, dar poate fi dată din mână în mână (există și o variantă în care sticla nu poate fi pasată deloc)
  • aruncatul sticlei, dărâmarea ei - indiferent de intenție, se consideră punct pentru echipa cealaltă
  • nu este permisă prinderea adversarilor sau orice act de violență

[[doc#450]]

Sumar

  • Pentru: Între 8 și 20 participanți
  • Durată: Între 10 minute și 30 minute
Categorie: Activități pentru întâlniri
Tag-uri: echipă, outdoor, joc, grup

Materiale necesare

1. O sticlă de apă (de plastic, bidoanele metalice pot să se strice)

Obiective educative

1. identificarea punctelor slabe în echipă și dezvoltarea de strategii care să le folosească ca avantaje
2. însușirea ideii că strategia / planul poate conta mai mult decât forța fizică, chiar și într-un context care pare concentrat pe "fizic"

Autori

Referință