Introducere

Codul Morse este un cod simplu, folosit din secolul XIX, codifică literele și cifrele în succesiuni de puncte (semnale scurte) și linii (semnale lungi). Codul Morse este folosit și azi, în circumstanțe speciale. Spre exemplu:

 • comunicare noaptea folosind semnale luminoase (lanterna)
 • comunicare la distanță folosind stații de emisie recepție, chiar în situațiile în care stația are microfonul stricat, sau dacă este la limita razei de acoperire, sau emițătorul nu poate vorbi (spre exemplu, este rănit)
 • și în principiu în alte situații în care poți produce semnale (lumină, sunet, semnale electrice …) de durată diferită.

Cel mai cunoscut semnal, și primul pe care ar trebui să îl cunoască toată lumea, este SOS (. . . / _ /. . .), fiind acceptat universal ca apel de urgență.

Un mesaj ultracunoscut (mai ales de generațiile mai vechi), este soneria de la telefoanele Nokia pentru SMS-uri, care este o reprezentare sonoră a literelor SMS (. . ./_ _ /. . .).

Pregătire

Pentru că pentru a putea comunica în orice cod este necesar ca atât cel care transmite, cât și cel care primește să înțeleagă mesajul, pentru a face orice activitate toată lumea trebuie să aibă acces la Codul Morse.

[[doc#451]]

Se poate folosi direct documentul de mai jos pentru a printa fișe pentru toți participanții (puteți folosi carton sau puteți lamina foile pentru a fi mai rezistente în timp). Formatul folosit permite unei fișe cu Codul Morse să încapă în buzunarul cămășii de cercetași.

[[doc#447]]

Sursa de semnal

De asemenea, aveți nevoie de o sursă de semnal - practic orice metodă prin care se pot transmite semnale de lungime diferită. Câteva idei:

 • lumina lanternei (de folosit cu cel mai mult succes noaptea)
 • fluier
 • un MP3 preînregistrat pentru un telefon sau un MP3 player
 • lumina de la telefonul mobil
 • bătutul în trunchiul unui copac (o dată pentru punct, de două ori rapid pentru linie)

Pentru pregătire și / sau practică, există pentru smartphone-uri mai multe aplicații specializate care permit setarea ritmului, a sursei (blitz / ecran / sunet) si scrierea de mesaje.

Desfășurare

Orice activitate de inițiere în Codul Morse sau în alte coduri, trebuie să aibă două etape:

 1. Etapa de învățare unde cercetașii învață ce este Codul Morse, cum se folosește, care sunt convențiile și neapărat fac exerciții atât de codificare cât și de decodificare

 2. Etapa de aplicare unde Codul Morse este folosit efectiv în cadrul unei activități - într-o orientare de noapte sau ceva asemănător, ca activitate de sine stătătoare de comunicare între două patrule aflate la distanță ...

Sfaturi și lucruri de luat în considerare

Pentru prima etapă, din experiența anterioară vin următoarele observații:

 • cel mai simplu exercițiu, chiar dacă nu e foarte util direct, este codificarea și decodificarea unor mesaje pe hârtie (se pot da mesajele codate de un temerar altui temerar pentru decodificare). În acest fel, temerarii vor deprinde tehnica de codificare / decodificare, codificările literelor celor mai folosite, dar și ideea că mesajele pot fi folosite pentru a ascunde conținutul lor de alții
 • pentru antrenarea pe mesaje audio, e important ca ritmul mesajului să fie lent (1 punct / 1 unitate să dureze chiar și o secundă).
 • indiferent de sursa de semnal, mesajul trebuie prima dată notat, și decodificat ulterior
 • cea mai importantă sursă de confuzie este spatiul dintre litere / cuvinte. Spre exemplu A si ET diferă prin doar două unități, cele de spațiere între litere - și e important ca ele să fie păstrate și să nu fie "scurtate"

Pentru a doua etapă, câteva sfaturi:

 • mai ales pentru începători, e foarte comun să existe greșeli, mai ales dacă intervin și alți factori. Dacă faceți un traseu de orientare care să depindă doar de descifrarea codului Morse (spre exemplu să aveți azimutul transmis prin semnal de lanternă), fiți pregătiți să recuperați patrule pierdute pe traseu. Alternativ, puteți găsi soluții de evitare a confuziilor (spre exemplu, mesajul primit să fie una din mai multe variante care nu sunt apropiate în Morse, și patrulă să identifice care din ele este)

Sumar

 • Pentru: Între 6 și 50 participanți
 • Durată: Între 15 minute și 2 ore
Categorie: Activități pentru întâlniri
Tag-uri: indoor, Morse, outdoor

Materiale necesare

1. Sursă de semnal (lanternă, laser, fluier, goarnă, telefon mobil)
2. Cartonaș Cod Morse

Obiective educative

1. Introducerea în lucrul cu coduri (intelectual)
2. Introducere în Codul Morse (intelectual)

Autori

Referință