Descriere

British bulldog este un wide-game clasic care se joacă pe un teren întins, deschis, și se joacă între două echipe, să le numim Buldogii (B) și Participanții (P). În mod ideal, jocul se desfășoară într-o vale / depresiune, dar se poate juca și pe un teren drept. Terenul trebuie să fie bine demarcat și limitele lui trebuie să fie ușor de identificat și cunoscute de toți participanții.

Desfășurare

La început, echipa B este formată dintr-un număr mic de persoane. Un raport de 1 bulldog la 40 de participanți inițial este potrivit. Jocul se desfășoară în runde (sau tururi), în care fiecare echipă pornește din câte un capăt al terenului și încearcă să ajungă la celălalt.

Când sunt pregătiți să pornească runda, B anunță acest lucru strigând British!, iar P răspund imediat cu Bulldog și echipele încep să alerge fiecare una spre cealaltă.

Membrii echipei P au ca obiectiv să ajungă necapturați la capătul opus al terenului și desigur cei de la B își propun să îi captureze pe cei din P. Membrii capturați vor trece la B din runda următoare, și până atunci nu mai au alt rol în joc. Membrii din P care trec de capătul opus al terenului sunt în siguranță, și nu mai pot fi capturați în runda curentă.

Capturare

Există două variante de joc, diferența dintre ele fiind metoda de capturare. Acesta se alege în funcție de vârsta participanților, dar și de terenul pe care se joacă:

  • ridicarea de pe jos - un participant este capturat dacă nu mai atinge pământul cu nicio parte a corpului său (este complet ridicat în aer) - varianta acesta este ideală pentru participanți echilibrați din punct de vedere fizic (vârste apropiate, ...), dar și pentru un teren cu probleme (pietre, noroi)
  • spatele pe jos - un participant este capturat dacă atinge cu amândoi umerii pământul
  • participanții care ies intenționat în lateralele terenului de joc sunt eliminați (nu intră la B, părăsesc jocul)

Finalizare

Rundele continuă (B și P făcând practic schimb de capete ale terenului de joc la fiecare tură) până când rămâne un număr dinainte stabilit de P pe teren, care sunt desemnați câștigători. Numărul de P care rămân câștigători se poate stabili după un raport de 1 la 20 de participanți. Dacă în ultima tură B capturează toți P, jocul se termină cu victoria B.

Reguli și clarificări

  • desfășurarea jocului trebuie să fie monitorizată pentru a evita manifestări violente, mai ales la cercetași mai mici
  • B se pot ajuta între ei. La fel și P care nu au trecut încă în zona sigură pot să-i ajute pe cei care sunt pe cale de a fi capturați, dar având în vedere că nu există nicio metodă de capturare a B, aceasta poate fi o operațiune riscantă.

[[doc#453]]

Resurse

Sumar

  • Pentru: Între 20 și 300 participanți
  • Durată: Între 30 minute și 2 ore
Categorie: Wide Games
Tag-uri: wide-game, fizic, outdoor

Obiective educative

1. preluarea conducerii unui grup nestructurat
2. dezvoltare abilități fizice

Autori

Referință