Descriere

Capture the Flag se joacă între două echipe egale, pe un teren larg, bine delimitat, cu o graniță clară care desemnează teritoriul fiecărei echipe. Pe teritoriul propriu, fiecare echipă are o bază, în care se pune steagul, la vedere, și închisoarea, unde vor fi duși prizonierii. În jurul steagului există o zonă de 1m care este o zonă sigură, în care un adversar poate să staționeze fără să fie capturat (alternativ, regula este că trebuie să fie cu mâna pe steag, în interiorul bazei) [[doc#459]]

Obiectivul

Obiectivul jocului este să captureze și să se aducă steagul adversarilor în baza proprie. Echipa câștigă punctul doar dacă steagul propriu este și el tot în baza proprie.

Reguli

Capturare și eliberare jucători

  • un jucător poate fi capturat dacă se găsește pe teritoriul adversarilor (capturarea se poate face prin atingere, prin scoaterea eșarfei de la brâu ...)
  • un jucător capturat merge în închisoarea adversarului care l-a capturat, de unde poate pleca doar dacă un coechipier îl atinge (ceea ce face cel mai îndepărtat loc al terenului potrivit pentru închisoare ...)
  • un jucător nu poate fi capturat dacă se găsește în zona sigură din jurul steagului adversarului
  • dacă un jucător este capturat în timp ce poartă un steagul adversarului, steagul se întoarce în bază

Reguli generale

  • Se poate juca pe limită de timp sau / și pe scor. La fiecare marcare, toți jucătorii se întorc în terenurile lor proprii
  • Există un arbitru care monitorizează jocul și are decizie finală pe orice fel de dispută

Observații

Se poate imagina un Capture the Flag cu mai mult de două echipe, fie cu "familii" mai mari, fie un joc "la liber" în care să fie permise alianțele.

Nu se recomandă organizarea jocului pe noapte. Deși poate părea o chestiune de maximă tehnică, există riscuri reale de accidentare, toată lumea fiind tentată să nu folosească lumina pentru a evita detecția.

Terenul poate să nu fie plan, poate să fie și pădure, poate să aibă și un râu (chiar poate fi un râu linia de demarcare dintre cele două terenuri).

[[doc#460]]

Sumar

  • Pentru: Între 10 și 20 participanți
  • Durată: Între 45 minute și 2 ore
Categorie: Wide Games
Tag-uri: wide-game, echipă, outdoor

Materiale necesare

1. 2 Steaguri (se pot folosi eșarfe)
2. Sfoară / bandă pentru marcarea bazei / închisorilor

Obiective educative

1. Lucrul în echipă
2. Dezvoltare fizică

Autori

Referință